Kilang Haram?

Kita sering membaca di dada akhbar atau menonton berita di televisyen dan laporan di media Internet mengenai isu pencerobohan di tanah kerajaan Federal dan kerajaan negeri.

Terbaru ialah wujudnya lebih 300 buah kilang atau bengkel haram yang didedahkan oleh media di Selangor

Kewujudan bengkel atau kilang telah lama diperkatakan oleh rakyat, tetapi isu ini tiada penghujung seperti masuk telinga kiri keluar telinga kanan.

Mereka menjadi menyebabkan pencemaran air dan udara serta pembuangan sisa toksik dan kimia yang memberi kesan kepada penduduk Lembah Kelang.

Tenaga Nasional Berhad perlu mempunyai SOP dan syarat ketat untuk memberikan perkhidmatan mereka untuk bekalan elektrik berkuasa tinggi.

Begitu juga dengan pihak Bomba yang berada dibawah kerajaan tempatan perlu dirujuk oleh TNB sebelum bekalan elektrik disalurkan.

Selain dua badan yang disebut diatas, jabatan bekalan air negeri juga perlu teliti dalam meluluskan sebarang permohonan.

Setiap negeri ada Exco yang berkait dengan folio masing2. Jadi setiap kilang dan bengkel haram atau halal semestinya berada dibawah tanggung jawab mereka. Jangan lah menyalahkan boss mereka iaitu menteri besar. MB ada banyak tugasan lain untuk mereka bagi tumpuan.

Menteri Besar Selangor baru-baru ini menyatakan krisis air akan selesai dalam tempoh 30 tahun lagi. 30 tahun lagi mungkin jumlah kilang dan bengkel haram akan meningkat kepada satu jumlah yang besar. Jadi jika 30 tahun akan datang akan berlaku lagi masalah air.

Itulah, dahulu kerajaan BN telah menyiapkan terowong untuk menyalurkan air bersih dari Pahang tetapi kerajaan negeri menolak projek tersebut. Sekarang terima lah kesannya.

Oleh yang demikian, Bomba, syarikat bekalan air, pembekal kuasa elektrik, PBT dan lain-lain komuniti dan NGO perlu synchronis sebelum sesuatu projek seperti kilang, bengkel dan lain-lain projek.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.